Veiligheidstraining

Binnen elk bedrijf is het verplicht om een aantal bedrijfshulpverleners te hebben. Er is een uitzondering, wanneer je een eenmansbedrijf hebt waar nooit mensen over de vloer komen ben je vrij van de BHV plicht. BHV is een belangrijk onderdeel voor elke ondernemer. Wanneer er zich een onverwachte situatie voordoet weet de BHV’er wat te doen. Mocht er bijvoorbeeld brand uitbreken, dan kan de BHV’er hier iedereen van op de hoogte stellen en eventueel alle aanwezigen evacueren. Logisch dus dat bedrijfshulpverlening verplicht is! En juist omdat het verplicht is zijn er vele aanbieders van de welbekende veiligheidstrainingen.

 

Wat leer je eigenlijk tijdens een veiligheidstraining?

Een BHV opleiding bestaat altijd uit drie delen; communicatie en ontruimen, levensreddende handelingen en brand bestrijden. Elk onderdeel begint met een stukje theorie, maar wat vooral belangrijk is om goed te kunnen handelen in onverwachte situaties is het praktijkgedeelte. Hier leer je direct hoe je moet handelen in bepaalde situaties. Door middel van oefenen, oefenen en nog eens oefenen maak je dit eigen.

Belangrijke onderdelen van de opleiding zijn levensreddende handelingen, brandbestrijding, communicatie, alarmeren en ontruimen.

 

Wat zijn de taken van een BHV’er?

Wanneer de opleiding is afgerond en het certificaat behaald is ben je een BHV’er. Wat zijn de taken van een BHV’er? En wat wordt er van je verwacht?

  •  Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen tot de hulpdiensten ter plaatse zijn
  •  In noodsituaties moet je alarmeren en alle personen in het bedrijf of gebouw evacueren
  • Het beperken en bestrijden van brand en de daarbij horende gevolgen

 

Blijft een certificaat altijd geldig?

 

Wanneer het certificaat behaald is, is dit 1 jaar geldig. Daarna dient er een herhalingscursus gevolgd te worden. Deze cursus bestaat uit dezelfde onderdelen als de eerste cursus. Na het afronden van de cursus ontvangen de deelnemers weer een certificaat voor een jaar.

Reactie schrijven

Commentaren: 0